מתי פעם אחרונה טיילתם בירושלים? כי אנחנו היינו בירושלים השבוע. אוקיי, לא בירושלים שבישראל – אנחנו קצת רחוקים ויושבים בברלין, אבל גם בברלין תוכלו למצוא את ירושלים.
כנסייה עתיקה/חדשה
"כנסיית ירושלים" הייתה כנסייה חשובה שהייתה ממוקמת במרכז ברלין עוד מ-1484 והייתה אחת העתיקות בכנסיות ברלין. ב-1945 נהרס הבניין בהפצצה אמריקאית. אחרי המלחמה, הקים המוציא לאור אקסל שפרינגר במקום שבו עמדה הכנסייה את בניין ההוצאה לאור שלו – הכנסייה החדשה עברה לא רחוק משם, ועומדת מול בניין "המוזיאון היהודי". הבניין ה"חדש" שלה משמש לאירועים, בין היתר לכינוסי דיאלוג נוצרי-יהודי.
לא רחוק מן המקום שבו עמדה הכנסייה נמצא עדיין "רחוב ירושלים". הרחוב היה בתחילת המאה ה-20 ליבו של "רובע העיתונים" של ברלין, ועמדו בו מספר הוצאות חשובות לאור, כולל בית מוסה, של המוציא לאור היהודי-גרמני רודולף מוזה, יצירת מופת אדריכלית שעיצב אריך מנדלסון.
אחרי איחוד העיר הוא הפך "לרחוב הכי משוגע בברלין" – בגלל צורתו המשונה שכוללת פניות וזוויות חדות שיצרה החומה וההרס של המלחמה.
ירושלים החדשה
אבל בברלין ירושלים היא גם … שכונה! די נידחת במונחים ברלינאיים אבל בהחלט שווה ביקור אם אתם חסידי הבאוהאוס . שכונת "נוי ירוזלם" (ירושלים החדשה) נמצאת ברובע שפנדאו ועוצבה כולה על ידי האדריכל היהודי-גרמני ארווין גוטקינד ב-1925. היא מאופיינת בבנייה מודרניסטית וכלל הקומפלקס הוא "אזור לשימור", כולל אפילו עיצוב הגינות. (אתר)
ירושלים במוזיאון
גם במוזיאונים של ברלין תוכלו למצוא את ירושלים, בין אם בעתיקות ביזנטיות שנמצאות כיום בברלין , בעבודות של אמנים שנעו בין ירושלים לברלין וחוזר חלילה ועוד.
התערוכה העיקרית שעסקה בנושאי ירושלים התקיימה במוזיאון היהודי של ברלין. ב-2018 התקיימה במוזיאון היהודי בברלין התערוכה "ברוכים הבאים לירושלים". התערוכה עוררה מחלוקת רבה, בין היתר כי התייחסה למעמדה של ירושלים בעיני הפלסטינים . אתר התערוכה זמין בקישור הבא
וגם מנוחה אחרונה בירושלים
בית העלמין "ירושלים" הוא בית עלמין נוצרי שהיה קשור בעקיפין לקהילת כנסיית ירושלים שהוזכרה קודם. בין היתר קבורים בבית העלמין הנאה והענקי הזה הנרייטה הרץ (שהזכרנו בטיול שלנו בעקבות נשים בברלין) , בנים למשפחת מנדלסון שהתנצרו (כולל פול מנדלסון-ברתולדי, מקים "אגפא"), הסופר א.ת.א. הופמן ("סיפורי הופמן"), המדענית קלרה פון זימסון, ועוד אנשים ידועי-שם
יצוין, שבאחד מחלקי בית העלמין (החלק הרביעי) ממוקם אפילו בית קפה לא-רע.
ועוד...
מחפשים עוד ירושלים בברלין? בחלק ניכר מן המסעדות הישראליות של ברלין תוכלו למצוא מעורב ירושלמי או אוכל שיזכיר לכם את העיר (הדוכן הקולינרי "סביח ברלין" אפילו מכנה את עצמו "מסע לירושלים", משחק מילים על שמו של המשחק "כיסאות מוזיקלים" בגרמנית…
יש גם סרט שעוסק בהקבלות בין בתי הערים שאוחדו-להן-יחדיו (כן או לא), בבימויו של עמוס קולק (בנו של טדי קולק, יליד וינה, שאגב ביקר בברלין בהיותו פעוט), תכניות שיתוף פעולה מדעי בין האוניברסיטאות הברלינאיות לאלו הירושלמיות – וגולת הכותרת : ערב הקורונה עלתה ההצעה בבית הנבחרים הברלינאי להפוך את ירושלים לעיר תאומה של ברלין.
רוצים לדעת עוד?
אם תרבות ישראלית והיסטוריה ציונית בברלין מעניינות אתכם, המשיכו לכתבה על אתרים ישראליים בברלין.
נשמח כמובן לשלב אתרים כאלה ואחרים בטיולים פרטיים בברלין ולתפור לכם חוויה מעניינת ומיוחדת בברלין.