כתבה דרזדן
דרזדן - פניית הבארוק של אירופה
דרזדן נחשבת לאחת הערים היפות בעולם ומזה מאות שנים מגיעים אליה תיירים מכל העולם לראות את יופיה.
במרחק של כ-180 קילומטרים דרומית לברלין, כמעט באמצע הדרך בין ברלין לפראג, נמצאת "פנינת הבארוק", "קופסת התכשיטים שעל האלבה" ועוד שמות שבהן כונתה העיר דרזדן במהלך השנים. דרזדן היא בירתה של מדינת סקסוניה, מהמדינות החשובות במזרח גרמניה, אשר גדלה והתפתחה מאז האיחוד בין שתי הגרמניות בשנת 1990.
האוניברסיטה של דרזדן כמו גם מפעלים שהוקמו בה הפכו אותה למוקד משיכה מרכזי. דרזדן מהווה מרכז של מטרופולין גדול עוד יותר. ערים וכפרים רבים בסביבה מקבלים את שירותיהם מדרזדן. בין הערים הראויות לציון נזכיר את מייסן (מרכז הפורצלן של גרמניה) הנמצאת במרחק של כ-20 ק"מ מדרזדן, רדבוייל (עירו של קארל מאי) הנמצאת כעשרה ק"מ מדרזדן.
שני ארועים עיקריים עיצבו את העיר והפכו אותה למה שהיא היום:
הראשון מבינהם הינו שנות מלכותו של המלך אוגוסט השני (המכונה גם אוגוסט החזק). תקופת מלכותו של מלך זה התאפיינה במהפכים רבים, מלחמות, אך גם בבנייה בסגנון הבארוק וברכישת אוספי אומנות. אוספי אומנות אלו היוו מוקד משיכה לתיירים מכל העולם. כבר במאה ה-18 הפכה העיר לאחד ממוקדי האמנות של אירופה בתקופה זו. יש האומרים כי הגלריה של דרזדן היא החשובה ביותר באירופה.
מתקופה זו נשארו בדרזדן כמה מאוספי האמנות החשובים בעולם ונזכיר כמה מהם:
- גלרית התמונות של המאסטרים הישנים (Gemäldegalerie Alte Meister) – בגלריה זו ניתן למצוא ציורים מהמאות ה-15 עד ה-18. הציורים בגלריה של דרזדן הובאו מכל רחבי אירופה. בין היתר כלולים בתצוגה ציירים איטלקים (רפאל), הולנדים ופלמים (רמברנדט, רובנס, וורמין, ון דייק) וגם ציורים מגרמניה, צרפת וספרד.
- מוזיאון הפורצלן (Porzellansammlung) – מילולית אוסף הפורצלן. בתוך ארמון הצווינגר ממוקם אוסף הפורצלן של המלך. כבר בשנת 1715 פתח המלך אוגוסט את אוסף הפורצלן לקהל הרחב. רוב האוסף מציג חרסינה מיפן ומסין (חלקם אף משושלת מינג), שנרכשה ונאספה במשך מאות שנים. ניתן גם למצוא במקום פורצלן ממפעלו של המלך (פורצלן מייסן). באוסף המקורי ישנם למעלה מ-20 אלף פריטים. אך מפאת חוסר מקום רק חלקם מוצגים.
- הכספת הירוקה (Grünes Gewölbe) – עוד אחד מפועליו של אוגוסט החזק, שהשקיע רבות באוספי האמנות שלו. לא מדובר בתכשיטים אלא ביצירות של ממש. קריסטלים משובצים בעלי זהב, קופסאת תרופות מכוסה בדר ("אם הפנינה"), פורצלנים לרוב והרבה, הרבה יהלומים.
בניין נוסף שראוי לאזכור הינו האופרה של דרזדן, הזמפראופר, שבו מוצגות אופרות שהתפתחו מהסגנון הקלאסי. הבניין עצמו נהרס בזמן ההפצצה על העיר ושוקם כמה פעמים.
הארוע השני שפרסם את העיר הינה ההפצצה שעברה על העיר ב-13 בפברואר 1945 ואשר החריבה חלקים נרחבים ממנה. לא רק ממדי ההפצצה גרמו לה להיחקק בזיכרון הקולקטיבי, אלא גם הזיכרון מיופיה של העיר לפני ההפצצה וכן השימוש הפוליטי שנעשה בהפצצה לאחריה.
עוד תוספת קטנה לשאלה שאנו מקבלים לרוב – הבסטאי.
בגבול בין גרמניה לצ'כיה (14 קילומטרים מהגבול) שוכנת שמורת טבע המכונה שווצריה הסכסונית (Sächsische Schweiz). מדובר באחת משמורות הטבע היפות והיחודיות בגרמניה. הטיולים לדרזדן המתחילים בפראג, עוברים דרך שמורה זו ולכן שמה הפך להיות מפורסם בקרב המטיילים הישראלים. עם זאת שמורת טבע זו נמצא במרחק של כשעה נסיעה מדרזדן. היא לא נמצאת בין ברלין לדרזדן. נסיעה לשמורה זו תגזול לפחות שלוש שעות מהטיול שלכם (שעה הלוך, שעה חזור ולפחות שעה בשמורה). נסיעה כזו גם יכולה לגרום לכם לשבת לשבע שעות (ואף יותר) בתוך רכב, שנוסע בכביש מהיר, ביום אחד. כפי שתואר קודם, דרזדן הינה עיר מיוחדת ובקבוצות מאורגנות אנחנו נשארים בה אף יומיים. היות והטיולים שלנו הינם רציניים ואנחנו רוצים לתת גם הזדמנות למטיילים לבקר לפחות באחד מהמוזיאונים בדרזדן, ויתרנו על הביקור בשמורת הבסטאי, על מנת לתת לכם יותר זמן בדרזדן.
בטיולים פרטיים נוכל להציע ביקור בבסטאי, אך אנחנו ממליצים מראש לשמור את הביקור בשמורה זו לעת ביקורכם בצ'כיה ובפראג.
אנו מציעים את הטיול לדרזדן בין החודשים אפריל לדצמבר. הטיולים יוצאים ללא מינימום משתתפים, אך בשל המרחק הרב מברלין זהו הטיול היחידי שבו אנחנו משתמשים ברכב. במידה ואתם רוצים להבטיח את מקומכם בטיול, נבקש להרשם לטיול לדרזדן מראש. תוכלו להגיע לטיול גם ללא רישום מראש, אך במקרה זה לא נוכל להבטיח את מקומכם.